V úterý 4. 6. 2024  jsme se vydali  do Muzea alchymistů a mágů staré Prahy, kde jsme  nahlédli pod pokličku kotlů rudolfínských alchymistů.

Nejprve jsme se ponořili do moudrých textů o alchymistech, alchymii i osobnostech s alchymií spojených, ať již šlo o alchymisty samé či nečekané (například Karla IV. , Williama Shakespeara).

Prošli jsme magickou místností Faustova domu a pak lehce zasvěceni vystoupali po spirále života vzhůru k nebesům.

Spirálou života myslíme točité schodiště postavené Kelleym v 16. století, které je takřka v nebesích (ve vysoké věži). Na půdě mezi trámy z dob rudolfinských jsme se ocitli v autentické atmosféře laboratoře jednoho z nejslavnějších rudolfinských alchymistů magistra Edwarda Kelleyho, který v tomto domě skutečně žil.

Po expozici se srozumitelným a poutavým výkladem mnicha oblečeného v kutně s kápí jsme se vydali z Jánského vršku do Mostecké ulice – směr Muzeum pražských pověstí a strašidel.

Není strašidel bez pověstí, tak jako není pověstí bez strašidel. Proto jsme se  nejprve v přízemí seznámili alespoň s těmi nejznámějšími pověstmi, které nám nabídl tajemný poutník/průvodce.

Přízemní část expozice nám nabídla také interaktivní exponáty, minidivadlo,  kouzelné originální ilustrace a postavy strašidel vystupující ze zdí.

Ve sklepních prostorách, jejichž součástí je i sklep ze 12. století, je vybudována ulička s několika zákoutími, která evokují atmosféru půlnoční Prahy před mnoha staletími. V této uličce jsme si potykali s  25ti  nejznámějšími pražskými strašidly. Některá jsme viděli přímo, ale mnoho jiných bylo poschovávaných všude kolem  nás. Vykukují z oken, jsou za pootevřenými dveřmi, vrhají stín na stěnu, anebo létají kdesi u stropu.

Součástí byl i prodejní koutek suvenýrů, jak jinak, než o strašidlech:)

Obě muzea byla vskutku tajemná a trochu strašidelná, ale za to nečekaně zábavná a dobrodružná.