V květnové noci se vydalo 69 žáků 2. stupně s pedagogickým doprovodem autobusem na poznávací zájezd do rakouských Korutan a severní Itálie.

V úterý 29. 5. jsme se probudili v Rakousku nedaleko přírodní vápencové rokle Tscheppaschlucht, kterou jsme celou prošli po visutých lávkách, dřevěných chodnících a schodech nad horskou řekou s průzračnými vodopády. Druhou zajímavou zastávkou byla exkurze mezi volně žijícími makaky. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o jejich životě a ubránili před jejich loudivými pohledy svá zavazadla. Vystoupali jsme také k hradu Landskron. Poté následoval přejezd do severní Itálie, kde jsme se ubytovali v letovisku Jesolo a ještě před večerkou běželi pozdravit moře.

Středu 30. 5. jsme celou strávili v Benátkách. Na náměstí sv. Marka, kam jsme se dopravili jak jinak než lodí, jsme navštívili Dóžecí palác, kterým nás provedla česká průvodkyně, která v Benátkách žije již několik let. Prohlédli jsme si slavný most Ponte di Rialto, most Vzdechů, malebná zákoutí historického centra s lákadly v podobě suvenýrů, zmrzliny a jiných dobrot. Viděli jsme i místo, kde se vyrábějí a opravují gondoly, a dozvěděli jsme se zajímavosti o povolání gondoliérů. Součástí celodenní prohlídky města byla i projížďka loďkou po Canal Grande, který zde představuje hlavní dopravní tepnu. Vysílení jsme se večer autobusem přemístili do hotelu Cangrande nedaleko Verony.

Ve čtvrtek 31. 5. dopoledne jsme zamířili do města milenců Romea a Julie – Verony. Navštívili jsme koloseum, ve kterém dodnes probíhají kulturní pořady, prošli jsme se historickým centrem a na malém dvorku jsme si pod slavným balkónem připomněli Shakespearovu tragédii Romeo a Julie. Odpoledne bylo ve znamení koupání v Lago di Garda, jehož chladná voda byla po celodenním vedru příjemnou změnou. Rádi jsme se v přilehlém městečku osvěžili nespočetnými druhy vynikající zmrzliny. Po tříchodové večeři jsme v hotelu ulehli k odpočinku.

Mezinárodní den dětí je třeba řádně oslavit, a proto jsme celý 1. červen strávili v zábavním parku Gardaland na břehu Lago di Garda. K prozkoumání lákala celá řada adrenalinových i relaxačních atrakcí ve vodě či na souši a k ochutnání množství rozličných dobrot, třeba vyhlášená italská zmrzlina. Navečer jsme unaveni zasedli do autobusu, kterým nás šikovný pan řidič v sobotu 2. 6. nad ránem bezpečně dovezl do náručí rodičů.